Polymyalgia rheumatica a obrovskobunková arteritída – od etiopatogenézy k liečbe - Rovenský, Jozef; Štvrtinová, Viera; Blažíčková, Stanislava; Štvrtina, Svetoslav (Medicína po promoci, 2012)
Polymyalgia rheumatica a obrovskobunková arteritída (OBA) sú príbuzné ochorenia so systémovými aj parciálnymi prejavmi. Neskoro diagnostikované a liečené môžu mať závažné až letálne následky pre pacienta. Arteritída cerebrálnych alebo končatinových ciev s následnou stenózou či oklúziou, ale aj aortoarteritída sa môže dramaticky prejaviť disekciou alebo ruptúrou najmä u starších ľudí. Skorá diagnostika ochorenia, správna liečba a celoživotná kontrola pacienta s diagnostikovanou OBA ho môže ochrániť pred vznikom tak závažnej komplikácie, ako je strata vízu, infarkt myokardu, náhla cievna mozgová príhoda, disekujúca aneuryzma aorty alebo kritická končatinová ischémia a amputácia dolnej končatiny. Dôležitosť podrobnej anamnézy a včasnej diagnózy sa znásobuje zistením, že OBA sa môže vyskytovať aj v mladšom veku, pri nízkych hodnotách reaktantov akútneho zápalu a v rôznych lokalitách organizmu
Keywords: Neurologic Manifestations; Polymyalgia Rheumatica; diferenciální diagnóza; prednison; Blood Sedimentation; horní končetina; krevní sedimentace; Signs and Symptoms; lidé; Temporal Arteries; glukokortikoidy; Upper Extremity; příznaky a symptomy; Giant Cell Arteritis; Glucocorticoids; Prednisone; Optic Neuropathy, Ischemic; Diagnosis, Differential; Arteries; Arterial Occlusive Diseases; ischemická optická neuropatie; polymyalgia rheumatica; Ischemia; obrovskobuněčná arteritida; ischemie; neurologické manifestace; arteriální okluzní nemoci; dolní končetina; Lower Extremity; arterie; arteriae temporales; Humans