Leptospiróza získaná od domácích potkanů - Džupová, Olga; Smíšková, Dita; Hůzová, Zuzana; Beneš, Jiří (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2012)
Leptospiróza je celosvětově rozšířená zoonóza s nejvyšším výskytem v tropických oblastech. Rezervoárová zvířata, nejčastěji myši a potkani, vylučují asymptomaticky leptospiry močí. Člověk se infikuje bud kontaktem s močí, nebo prostřednictvím kontaminované vody nebo půdy při práci a rekreačních aktivitách. Cílem článku je upozornit na další možný zdroj leptospirové infekce - potkany chovaně v domácnosti, kteří se v posledních dvaceti letech stali oblíbenými domácími mazlíčky. Jsou popsány tři případy pacientů z let 2005-2010 s různě těžkým průběhem leptospirové infekce, kteří se pravděpodobně nakazili od domácích potkanů.
Keywords: Zoonoses; Male; trasování kontaktů; Leptospira interrogans; Critical Illness; Adult; zoonózy; dospělí; mužské pohlaví; Weil Disease; nemoci hlodavců; krysa rodu Rattus; Animals; Contact Tracing; lidé; kritický stav; Leptospirosis; ženské pohlaví; hospodářská zvířata; Animals, Domestic; Weilova nemoc; Humans; zvířata; Rats; Rodent Diseases; Female; lidé středního věku; leptospiróza; Middle Aged