Význam kompenzačních cvičení v prevenci a terapii svalových dysbalancí v tréninku badmintonistů - Mahrová, Andrea; Bunc, Václav (Studia Kinantropologia, 2008)
Badminton, stejně jako ostatní „tenisové“ sporty působí na aerobní vytrvalost, anaerobní metabolismus, rychlost, rychlostní sílu, vytrvalost a obratnost. Charakter hry vyvolává přetížení jedné poloviny těla a proto je nezbytné do tréninkového procesu začlenit kompenzační a vyrovnávací cvičení. Cílem naší studie bylo zhodnotit vliv jednostranné zátěže na svalovou symetrii u hráčů badmintonu s využitím přístrojové metody bioimpedanční analýzy (BIA) a nepřístrojové vyšetřovací metody kineziologickým rozborem (KR) a následně potvrdit nezbytnost zařazení kompenzačních strečinkových cvičení do pravidelného tréninkového procesu.Vyšetřili jsme smíšenou skupinu badmintonistů (n=29; 15 mužů, 14 žen; průměrný věk 24,3 ± 5,3 let). Metodou KR byly zjištěny svalové zkrácení a asymetrie, zejména v oblasti pánve a dolních končetin u 55% vyšetřených jedinců. Bioimpedanční metoda (BIA) nám nález potvrdila u 62% z celkového počtu vyšetřených jedinců. Nejčastějším nálezem v oblasti trupu a horních končetin bylo asymetrické postavení ramen – u 45% jedinců, což svědčí o pravostranném přetížení v oblasti horní poloviny trupu. Celková pravolevá asymetrie horní poloviny těla – trupu byla potvrzena bioimpedančním šetřením u 48% jedinců. Obě metody vyšetřující symetrii zatížení těla se navzájem doplňují. Kineziologický rozbor potvrdil u 93% z celkového počtu jedinců nález celkové pravolevé asymetrie těla. Totéž nám v 86% z celkového počtu vyšetřených jedinců potvrdila BIA.
Keywords: mužské pohlaví; raketové sporty; Adult; mladý dospělý; Muscles; Muscular Diseases; Research; Young Adult; ženské pohlaví; Kinesiology, Applied; Humans; kineziologie aplikovaná; svaly; terapie cvičením; Racquet Sports; Exercise Therapy; výzkum; dospělí; Female; nemoci svalů; lidé; Male