A combined immunoprecipitation and mass spectrometric approach to determine ΔNp63-interacting partners - Hernychová, Lenka; Nekulová, Miroslava; Vojtěšek, Bořivoj; Michalová, Eva; Zdráhal, Zbyněk; B. Vojtěšek; Holčáková, Jitka (Klinická onkologie, 2012)
Exprese p63 je nezbytná pro tvorbu epidermis a dalších vrstev epitelu. Je přítomen ve vysokých koncentracích v různých kožních nádorech, podílí se na rakovinném bujení a kontroluje chemosenzitivitu. Identifikace interakčních partnerů p63 je nezbytná pro pochopení celého systému genové regulace řídící vývoj epitelu. Tyto znalosti mohou také pomoci objasnit signální dráhy podílející se na odpovědi lidské kůže poškozené UV zářením. K identifikaci proteinů tvořících komplexy s ∆Np63 byly použity proteomické přístupy. Proteiny byly izolovány imunoprecipitací ∆Np63-specifickou protilátkou a následně analyzovány hmotnostní spektrometrií. Identifikovali jsme 23 proteinů, potenciálních interakčních partnerů ∆Np63, které nebyly nalezeny v kontrolních vzorcích. Získané výsledky budou ověřeny dalšími metodami.
Keywords: Protein Isoforms; protein-proteinové interakce; nádorové buněčné linie; DNA-Binding Proteins; trans-aktivátory; In Vitro Techniques; proteomika; Antibodies; protilátky; p63; Mass Spectrometry; Cell Line, Tumor; techniky in vitro; Protein Interaction Mapping; Transcription Factors; Trans-Activators; Research; mapování interakce mezi proteiny; Immunoprecipitation; transkripční faktory; Proteomics; nádorové supresorové proteiny; protein - isoformy; Humans; Tumor Suppressor Proteins; DNA vazebné proteiny; výzkum; hmotnostní spektrometrie; imunoprecipitace; lidé