Laktóza ve výživě - Stránský, Miroslav; Sieber, Robert; De Verse, Michael (Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, 2000)
Disacharid laktóza se vyskytuje jako přirozená součást potravin v mléce a mléčných v ýrobcích. V tenkém střevě se štěpí pomocí b–galaktosidázy (laktázy) na glukózu a galaktózu, které se nás ledně vstřebávají. U převážné většiny osob dochází po 2. roce života ke snižování aktivity laktázy. Počínaje tímto vě kem může docházet v důsledku přechodu laktózy do tlustého střeva k trávicím obtížím, k tzv. laktózové intolera nci. Přestože se intolerantním osobám často zakazuje konzum mléka a mléčných výrobků, snáší vě tšina postižených malé množství mléka (200 ml). Rovněž sýr, který neobsahuje buď žádnou laktózu (tvrdý ne bo polotvrdý sýr) nebo jen nepatrné množství (10 % měkkých sýrů) může být bez obav konzumován. Pacient tím neztrácí důležité zdroje vápníku.
Keywords: laktózový toleranční test; dietoterapie; Milk; lidé; Lactose; Lactose Intolerance; mléko; laktasa; Diet Therapy; Lactase; laktosa; Lactose Tolerance Test; mléčné výrobky; Dairy Products; nesnášenlivost laktózy; Humans