Laparoskopická technika při řešení parastomální kýly - Guňková, Petra; Dostalík, Jan; Martínek, Lubomír; Guňka, Igor; Mazur, Michal (Miniinvazívna chirurgia a endoskopia, chirurgia súčasnosti, 2011)
Parastomální hernie je častou pozdní komplikací permanentních kolostomií, která si u nejméně 10-30% pacientů vyžádá operační řešení. Existují 3 základní chirurgické postupy při řešení této hernie. Jsou to primární sutura defektu ve fascii, přemístění stomie do jiného břišního kvadrantu se suturou fasciálního defektu a otevřená či laparoskopická plastika pomocí meshe. V práci je presentována formou kazuistik technika laparoskopické plastiky parastomální hernie pomocí meshe. Příznivý pooperační průběh ukazuje, že stejně jako v případě ventrálních kýl, kde se laparoskopický přístup stává zlatým standartem, je slibný i při řešení kýl parastomálních.
Keywords: Hernia; Humans; laparoskopie; hernie; Female; Aged; Rectum; výsledek terapie; senioři; lidé; kolostomie; miniinvazivní chirurgické výkony; ženské pohlaví; Male; Outcome and Process Assessment, Health Care; Treatment Outcome; Colostomy; Laparoscopy; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); rektum; mužské pohlaví; Minimally Invasive Surgical Procedures