Non‑invasive determination of hemispheric language and upper limb dominance in healthy subjects - Turčanová Koprušáková, Monika; Kurča, Egon; Sivák, Štefan; Bittšanský, Michal; Benčo, Martin; Šútorová, Daniela; Javorka, Kamil; Poláček, Hubert (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Úvod: Problematika vzťahu hemisferálnej dominancie horných končatín a rečových funkcií v zdravej populácii je stále predmetom skúmania a diskusie. Použili sme fokálnu transkraniálnu magnetickú stimuláciu (TMS) ako neinvazívnu vyšetrovaciu metódu k stanoveniu hemisferálnej dominancie končatín a reči a výsledky sme porovnali s viacerými neuropsychologickými testami. Metodika: 91 zdravých osôb (vek 26 ? 4,6) podstúpilo neuropsychologické testovanie končatinovej dominancie, mapovanie kortikálnej reprezentácie  m. abductor pollicis brevis (APB) fokálnou TMS a repetitívnu TMS (rTMS) k stanoveniu lateralizácie rečových funkcií – rTMS(1) s paradigmou číselného radu a rTMS(2) s paradigmou generovania slov. Výsledky: Zistili sme štatisticky významnú koreláciu medzi kortikálnou asymetriou reprezentácie ľavého a pravého APB a všetkými neuropsychologickými testami končatinovej dominancie (p < 0,001). Lateralizácia zástavy reči zistená rTMS(1) korelovala s rozhodujúcou väčšinou testov končatinovej dominancie. Pri rTMS(2) sme zistili významne dlhší reakčný čas v 29 zo 42 testovaných subjektoch, ale zistili sme pozitívnu koreláciu s jedným z testov. Závery: Končatinová dominancia je združená s asymetriou kortikálnej reprezentácie APB. Pravostranná dominancia reči v skupine zdravých pravákov nie je taká zriedkavá, ako sa myslí (9,5 %). Čím je výraznejšia ľavorukosť, tým vyššia je pravdepodobnosť lateralizácie rečových funkcií v pravej hemisfére (9,5–33 %). Použitím rTMS sme ďalej zistili: a) tvorba reči môže byť ovplyvnená v dvoch rôznych miestach gyrus frontalis inferior, b) pars triangularis je zavzatá do verbálnej produkcie iba u niektorých jedincov, c) motorický prah je významne vyšší pre kognitívne ako pre motorické funkcie. TMS s použitím fokálnej cievky môže byť objektívnou metódou k určeniu končatinovej a rečovej hemisferálnej dominancie.
Keywords: dospělí; Statistics as Topic; horní končetina; funkční lateralita; Female; statistika jako téma; Adult; Functional Laterality; ženské pohlaví; mladý dospělý; lidé; transkraniální magnetická stimulace; Upper Extremity; mozek; Dominance, Cerebral; motorické evokované potenciály; Evoked Potentials, Motor; Male; Brain; neuropsychologie; Young Adult; Speech; velký mozek; Transcranial Magnetic Stimulation; mužské pohlaví; Cerebrum; elektroencefalografie; dominance mozková; řeč; Neuropsychology; Electroencephalography; Humans