Rizikový profil pacientů s prodělanou ischemickou cévní mozkovou příhodou – analýza dat z registru IKTA - Kalita, Zbyněk; Brabec, Petr; Švancara, Jan; Voháňka, Stanislav; Jura, René; Mikulík, Robert; Kuliha, Martin; Neumann, Jiří; Rajner, Jan; Král, Michal; Polívka, Jiří; Václavík, Daniel; et al. (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Úvod: Kardiovaskulární onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí v České republice. Od roku 1958 úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění klesá a snižuje se rovněž jejich incidence včetně incidence cévních mozkových příhod (CMP). Vyhodnocováním kombinované incidence CMP se u nás zjistilo vyšší procento recidiv než v ostatních zemích západní Evropy. Incidence je ovlivněna rizikovým profilem nemocných po CMP. Cílem této práce je zjistit procento výskytu hlavních rizikových faktorů nemocných (rizikový profil) po ischemické CMP v České republice, jež se může významně podílet na vysokém procentu recidiv CMP u nás. Metody a výsledky: V letech 2010 a 2011 bylo zadáno do registru IKTA celkem 15 880 pacientů z 13 center. Přítomnost rizikového faktoru (RF) se hodnotila podle anamnestických údajů nebo zjištěnou a opakovaně ověřenou laboratorní (i jinak měřitelnou) abnormalitou v průběhu hospitalizace na akutní CMP. Hodnotili jsme výskyt tří hlavních dobře definovatelných RF: hypertenze, dyslipidemie a diabetes mellitus (DM). Arteriální hypertenzi jsme v hodnoceném souboru zjistili v průměru v 86,2 %, následovala dyslipidemie (58,2 %). DM byl přítomen u 34,9 % pacientů. Tři a více RF mělo 80,7 % pacientů po CMP, nejčastější byla kombinace čtyř RF (20,5 %). Závěr: Procentuální výskyt RF u pacientů po ischemické CMP je v naší práci významně vyšší, než se uvádí v literatuře, a tento nepříznivý rizikový profil může být hlavní příčinou vyššího počtu recidiv CMP i vyšší incidence.
Keywords: Age Factors; hypercholesterolemie; mužské pohlaví; Male; cévní mozková příhoda; Humans; Female; registrace; Diabetes Mellitus; recidiva; lidé; ženské pohlaví; fibrilace síní; Statistics as Topic; kardiovaskulární nemoci; rizikové faktory; kouření; Stroke; diabetes mellitus; Smoking; Recurrence; Hypercholesterolemia; statistika jako téma; hypertenze; Risk Factors; Registries; Atrial Fibrillation; Hypertension; věkové faktory; Cardiovascular Diseases