Myozitida s inkluzními tělísky se slabostí šíjových svalů a pozitivním efektem imunoglobulinu – kazuistika - Ehler, Edvard; Meleková, Alena; Latta, Ján; Mandysová, Petra; Vojtíšek, Petr; Zámečník, Josef (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Myozitida s inkluzními tělísky je nejčastější zánětlivá myopatie u pacientů nad 50 let věku. Průběh choroby je chronicko-progredující bez atak a remisí. V typickém klinickém nálezu se vyskytuje kombinace proximální i distální slabosti končetin i axiálních svalů, zejména jsou postiženy hluboké flexory prstů rukou, čtyřhlavý sval a svaly přední skupiny bérce. Typickým příznakem je dysfagie. Mezi atypické formy patří slabost šíjového svalstva s přepadáním hlavy dopředu. Tento článek prezentuje kazuistiku 59leté ženy s postupným rozvojem slabostí a atrofií svalů s přepadáním hlavy dopředu a dysfagií. Terapie prednizonem neměla žádný efekt. Po opakovaném intravenózním podání imunoglobulinů (60 g každé čtyři týdny) se výrazně zlepšilo držení hlavy a trupu, vymizela dysfagie. Terapeutický efekt imunoglobulinů trvá i po roce.
Keywords: diferenciální diagnóza; klinický obraz nemoci; Muscular Disorders, Atrophic; Disease Attributes; Female; Administration, Intravenous; výsledek terapie; ženské pohlaví; biopsie; intravenózní podání; Neuromuscular Diseases; neuromuskulární nemoci; lidé; Treatment Outcome; svalové atrofie; Immunoglobulins; Diagnosis, Differential; Middle Aged; Biopsy; poruchy polykání; lidé středního věku; myozitida s inkluzními tělísky; imunoglobuliny; Deglutition Disorders; Myositis, Inclusion Body; Humans