Transfusion-related acute lung injury (TRALI) – přehledový článek - Čermáková, Zuzana; Šimetka, Ondřej; Kořístka, Martin (Česká gynekologie, 2013)
TRALI je jednou z hlavních příčin závažné morbidity a mortality spojené s podáním krevní transfuze. Klinicky se manifestuje akutní dechovou tísní do šesti hodin od ukončení transfuze. Klíčovou roli v patogenezi mají neutrofilní leukocyty, pro jejichž aktivaci jsou nejvýznamnější leukocytární protilátky (HLA a granulocytární) přítomné zejména v transfuzních přípravcích (TP) obsahujících plazmu. Diagnóza TRALI je klinická s důkazem pozitivního rentgenového nálezu na plících a hypoxémie. Léčba je podpůrná s mortalitou asi 5 až 10 %. Nejdůležitějším preventivním opatřením je výroba TP od dárců bez leukocytárních protilátek.
Keywords: krevní transfuze; terminologie jako téma; potransfuzní reakce; Respiratory Distress Syndrome; Humans; syndrom dechové tísně; Blood Transfusion; leukocytární protilátky; Transfusion Reaction; lidé; Terminology as Topic