Blokáda vápníkových kanálů – perspektiva mužské antikoncepce? - Driák, Daniel; Švandová, Ivana (Česká gynekologie, 2013)
Vedle kondomů a vasektomie s jejich vlastními limity neexistují žádné další spolehlivé metody antikoncepce dostupné pro muže. Iontové kanály hrají klíčovou roli při zrání, kapacitaci a akrosomální reakci spermií. Blokáda kalciových kanálů farmakologickými inhibitory nebo sloučeninami z rostlinných extraktů by mohla být jedním ze slibných mechanismů budoucí mužské antikoncepce.
Keywords: Gossypol; spermie; Contraceptive Agents, Male; Spermatozoa; vápníkové kanály; experimenty na zvířatech; lidé; blokátory kalciových kanálů; Animal Experimentation; Contraception; Calcium Channels; kontraceptiva mužská; Dihydropyridines; Humans; antikoncepce; Male; gossypol; Calcium Channel Blockers; dihydropyridiny; krysa rodu Rattus; mužské pohlaví; Tripterygium; Rats; Calcium Channels, T-Type; vápníkové kanály - typ T