Spánková apnoe a kardiovaskulární onemocnění - Ludka, Ondřej; Kára, Tomáš; Drozdová, Adéla; Moráň, Miroslav; Matuška, Pavel; Homolka, Pavel; Souček, Filip; Bělehrad, Miloš; Hude, Petr; Krejčí, Jan; Špinarová, Lenka; Hrubá, Ilona; et al. (Kardiologická revue, 2013)
Mezi nejčastější poruchy dýchání ve spánku patří spánková apnoe, kterou můžeme dále dělit na obstrukční a centrální. Zatímco centrální spánková apnoe se vyskytuje nejčastěji u pacientů se srdečním selháním, obstrukční je častější u pacientů s hypertenzí, arytmiemi, cévní mozkovou příhodou či s onemocněním koronárních tepen. Epidemiologické, klinické a terapeutické studie přinesly přesvědčivé důkazy o souvislostech mezi obstrukční spánkovou apnoí a vzrůstajícím rizikem kardiovaskulární morbidity a mortality. Obstrukční spánková apnoe je ale zároveň modifikovatelným rizikovým faktorem, kdy může léčba pomocí neinvazivní kontinuální pozitivní přetlakové ventilace vést např. k redukci časných známek endoteliální dysfunkce a aterosklerózy, ke snížení krevního tlaku, nefatálních kardiovaskulárních příhod a mortality související s kardiovaskulárními onemocněními. Přitom až 85 % pacientů s klinicky signifikantní a léčitelnou obstrukční spánkovou apnoí nikdy nebylo diagnostikováno, a tudíž ani léčeno. Je tedy důležité vytvořit diagnostickou strategii orientovanou na zjišťování přítomnosti obstrukční spánkové apnoe u pacientů s kardiovaskulárními onemocněními.
Keywords: umělé dýchání; Oxidative Stress; kardiovaskulární nemoci; oxidační stres; Apnea; Humans; Heart Failure; srdeční selhání; Hypertension; prevalence; výsledek terapie; lidé; infarkt myokardu; Sleep Apnea Syndromes; Cardiovascular Diseases; hypertenze; Myocardial Ischemia; srdeční arytmie; Myocardial Infarction; prognóza; klinické zkoušky jako téma; Treatment Outcome; ischemická choroba srdeční; Prevalence; syndromy spánkové apnoe; Arrhythmias, Cardiac; Clinical Trials as Topic; Respiration, Artificial; apnoe; Prognosis