Léčba poruch dýchání vázaných na spánek u pacientů s onemocněním kardiovaskulárního systému - Matuška, Pavel; Kára, Tomáš; Homolka, Pavel; Bělehrad, Miloš; Ludka, Ondřej; Souček, Miroslav (Kardiologická revue, 2013)
Poruchy dýchání vázané na spánek se dělí na dva základní typy: obstrukční spánkovou apnoi a centrální spánkovou apnoi. Zvláštní formu tvoří tzv. smíšená spánková apnoe. Obstrukční poruchy dýchání vázané na spánek jsou způsobeny zúžením nebo kolapsem horních cest dýchacích a způsobují chrápání, syndrom zvýšené rezistence horních cest dýchacích nebo obstrukční spánkovou apnoi. Patofyziologie centrální spánkové apnoe je složitá, u hemodynamicky podmíněných forem centrální spánkové apnoe (srdeční selhání) hraje klíčovou roli zvýšení tlaku v zaklínění a změna senzitivity chemoreflexu. V terapii obstrukční spánkové apnoe je první volbou léčba trvalého přetlaku v dýchacích cestách, event. tzv. BiPAP. Při jeho intoleranci lze využít další možnosti, jako jsou ortodontická či chirurgická léčba. V léčbě centrální spánkové apnoe je základním principem maximální medikamentózní a režimová léčba srdečního selhání, kombinovaná s tzv. adaptivní servoventilací. Dalšími možnostmi jsou srdeční resynchronizační léčba, řízená rehabilitace, inhalační léčba kyslíkem. U mnoha pacientů s těžkými formami srdečního selhání však centrální spánková apnoe ustoupí až po srdeční transplantaci či zavedení mechanické srdeční podpory. Článek v přehledné formě seznamuje se základními principy léčby obou typů poruch dýchání vázaných na spánek.
Keywords: klinické zkoušky jako téma; farmakoterapie; Sleep Apnea Syndromes; umělé dýchání; algoritmy; spánek; poruchy dýchání; Algorithms; syndromy spánkové apnoe; Carbon Dioxide; Sleep; Heart Transplantation; oxid uhličitý; Clinical Trials as Topic; Drug Therapy; Randomized Controlled Trials as Topic; Humans; Oxygen Inhalation Therapy; Cardiac Resynchronization Therapy; srdeční resynchronizační terapie; oxygenoterapie; randomizované kontrolované studie jako téma; Respiration Disorders; transplantace srdce; lidé; Respiration, Artificial