Krátkodobá hospitalizace z pohledu ošetřovatelské péče u vybrané skupiny pacientů v kardiologii - Šenkyříková, Marta; Fišerová, Hana; Špinar, Jindřich; Ludka, Ondřej (Kardiologická revue, 2013)
Koronarografie patří k výkonům, které se provádějí v ambulantním provozu nebo v průběhu krátkodobého pobytu v nemocničním zařízení. Cílem naší práce byla identifikace nejčastějších ošetřovatelských oblastí v rámci krátkodobé hospitalizace a zmapování základní charakteristiky souboru ve vztahu k invazivním vstupům, provedeným vyšetřením a komorbiditám. Prostřednictvím retrospektivní analýzy zdravotnické dokumentace se zaměřením na ošetřovatelskou dokumentaci byla sumarizována data od 100 pacientů, kterým bylo provedeno koronarografické vyšetření. K významným faktorům, které mohou ovlivnit průběh hospitalizace, patřila kvalitní ošetřovatelská péče. Na základě charakteristiky pacientů bylo identifikováno několik oblastí, které považujeme pro všeobecné sestry a další nelékařské zdravotnické pracovníky za důležité.
Keywords: Body Weights and Measures; Female; ženské pohlaví; lidé; tělesné váhy a míry; Aged, 80 and over; koronární angiografie; hospitalizace; dieta; Humans; Risk Factors; retrospektivní studie; Diet; Male; Aged; Hospitalization; kardiologie; Cardiology; rizikové faktory; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Retrospective Studies; Middle Aged; Coronary Angiography