Spondylodiscitida, epidurální empyém jako komplikace syndromu diabetické nohy - Čechurová, Daniela; Lacigová, Silvie; Žourek, Michal; Gruberová, Jitka; Haladová, Iva; Tomešová, Jitka; Rušavý, Zdeněk (Vnitřní lékařství, 2013)
Infekce páteře (vertebrální osteomyelitida, discitida, epidurální empyém/absces) patří k vzácnějším infekcím, i když v posledních letech jejich výskyt stoupá. Nejčastějším patogenem je Stafylococcus aureus. Infekce se šíří převážně hematogenní cestou. Riziko nepříznivého osudu pacienta se zvyšuje při zpoždění diagnózy. Autoři prezentují 3 kazuistiky pacientů se syndromem diabetické nohy, u kterých byla v letech 2009–2012 diagnostikována spondylo/discitida, u 2 pacientů i epidurální empyém. Kromě chronického neuropatického defektu na noze se objevily (nebo zhoršily) intenzivní bolesti zad (2krát lumbálně, 1krát v oblasti hrudní páteře), v úvodu bez nové neurologické léze, v některých případech horečky, vždy vysoké laboratorní parametry zánětu nekorelující s lokálním nálezem na noze. Kultivačně byl prokázán dobře citlivý zlatý stafylokok u všech případů z defektů na noze, u 2 pacientů v hemokultuře a z epidurálního empyému. Jednalo se o pacienty s recidivující lokální infekční komplikací defektů u syndromu diabetické nohy. Dva pacienti měli současně přítomné diabetické onemocnění ledvin, funkční stadium 3–4/5 podle K/DOQI. Kompenzace diabetes mellitus (1., 2. typu i sekundárního) se pohybovala od výborné až po zcela neuspokojivou (HbA1c 43–100 mmol/mol). Pro diagnózu spondylodiscitidy, event. epidurálního empyému bylo kromě anamnézy a klinického obrazu zásadní vyšetření páteře magnetickou rezonancí. Terapeuticky probíhala dlouhodobá zpočátku parenterální antibiotická léčba, klidový režim, pak mobilizace s ortézou, u nemocných s epidurálním empyémem byl nutný neurochirurgický výkon. Po různě dlouhé době rekonvalescence a rehabilitaci byli všichni pacienti opět schopni samostatné chůze. Závěr: Bolesti zad a degenerativní změny páteře patří k běžným nálezům v naší populaci. Při pátrání po zdroji infekce u pacientů s vysokými parametry zánětu (neodpovídající nález v oblasti diabetického defektu) je anamnéza bolesti zad najednou zásadním vodítkem pro diagnózu spondylodiscitidy s nebo bez epidurálního empyému.
Keywords: diferenciální diagnóza; klinické laboratorní techniky; zánět; Clinical Laboratory Techniques; diabetická noha; neurochirurgie; Neurosurgery; nemoci páteře; výsledek terapie; anamnéza; lidé; diagnostické techniky a postupy; Diagnostic Techniques and Procedures; Back Pain; Treatment Outcome; epidurální absces; Epidural Abscess; Diagnosis, Differential; infekční nemoci kostí; spondylitida; Staphylococcus aureus; Inflammation; Spondylitis; Spinal Diseases; bolesti zad; Male; Aged; Diabetes Complications; Bone Diseases, Infectious; Diabetic Foot; Medical History Taking; lidé středního věku; Fever; senioři; mužské pohlaví; komplikace diabetu; Middle Aged; horečka; Humans