Farmakologické vlastnosti ertapenemu - Urbánek, Karel; Jurečková, Hana (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2013)
Ertapenem je širokospektré baktericidní antibiotikum ze skupiny karbapenemů. Od ostatních látek této skupiny se odlišuje především absencí účinku vůči gramnegativním nefermentujícím tyčkám a dlouhým biologickým poločasem, který umožňuje jeho podávání jednou denně. Podává se v dávce 1 gram intravenózně jednou denně. Obvykle je dobře tolerován, jeho nejčastějšími nežádoucími účinky jsou průjem a flebitida v místě podání. Indikován je k léčbě komunitních pneumonií, intraabdominálních a gynekologických infekcí, infekcí kůže a měkkých tkání, včetně diabetické nohy.
Keywords: Gram-Negative Bacteria; Drug Interactions; dospělí; bakteriální infekce; Humans; Child; Adolescent; beta-Lactams; beta-laktamy; farmakokinetika; dítě; mladiství; lékové interakce; Bacterial Infections; Pharmacokinetics; lidé; Adult; gramnegativní bakterie