RILPIVIRIN - nový nenukleosidový inhibitor reverzní transkriptázy HIV-1 - Snopková, Svatava; Havlíčková, Kateřina; Polák, Pavel; Šlesinger, Pavel; Husa, Petr (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2013)
Článek shrnuje základní poznatky o farmakokinetickém profilu, metabolizmu a lékových interakcích rilpivirinu, nejnovějšího perorálního nenukleosidového inhibitoru reverzní transkriptázy 2. generace, který je určen pro dosud neléčené pacienty s HIV-1 infekcí. Faktor, který dominantně určuje vysokou rezistenční bariéru RPV, je jeho konformační flexibilita a adaptabilita, což je unikátní vlastnost diarylpyrimidinových inhibitorů (DAPY inhibitory - NNRTI 2. generace). Jsou analyzovány multicentrické studie ECHO a THRIVE, které prokázaly non-inferioritu RPV k EFV, jeho příznivý bezpečnostní profil a signifikantně méně nežádoucích účinků. Závěrem jsou zmíněna aktuální terapeutická doporučení pro léčbu onemocnění HIV/AIDS a místo rilpivirinu v současných terapeutických režimech.
Keywords: HIV Infections; HIV infekce; Multicenter Studies as Topic; lidé; pyrimidiny; multicentrické studie jako téma; Reverse Transcriptase Inhibitors; inhibitory reverzní transkriptasy; lékové interakce; nitrily; Drug Interactions; Nitriles; Pyrimidines; Humans