Prevalence syndromu závislosti na alkoholu u seniorů hospitalizovaných na gerontopsychiatrickém lůžku Psychiatrické léčebny Kroměříž - srovnání let 2001 a 2011 - Lužný, Jan; Bičan, Vít; Honzák, František; Výrostková, O; Blažková, Milena; Pospíšilová, Ilona; Indráková, A; Dedek, Milan (Adiktologie, 2013)
VÝCHODISKA: Aktuální demografické trendy představované stárnutím obyvatelstva obracejí naši pozornost stále častěji k seniorům, kteří se postupně stávají významnou a specifickou klientelou ve zdravotním i sociálním systému. Problematika závislosti na alkoholu se přitom nevyhýbá ani této části populace, ba naopak, aktuální prevalenční odhady hovoří o nárůstu počtu seniorů s problematickým užíváním alkoholu či již plně rozvinutou závislostí na něm. CÍL: Cílem naší studie bylo porovnat prevalenci syndromu závislosti na alkoholu jako hlavní příjmové diagnózy (F10) u seniorů přijatých k hospitalizaci na gerontopsychiatrickém lůžku Psychiatrické léčebny v Kroměříži v roce 2001 a v roce 2011. SOUBOR A METODIKA: Byla použita metoda analýzy zdravotnické dokumentace uchováné v elektronické formě (počítačová databáze Psychiatrické léčebny v Kroměříži) a metoda komparace sledovaných údajů v roce 2001 (celkem 1 087 přijatých seniorů) a v roce 2011 (celkem 1 012 přijatých seniorů). VÝSLEDKY: V roce 2001 byl syndrom závislosti na alkoholu hlavní příjmovou diagnózou u 30 pacientů (2,8 % ze všech hlavních příjmových diagnóz). V roce 2011 byl syndrom závislosti na alkoholu hlavní příjmovou diagnózou u 69 pacientů (6,8 % ze všech hlavních primových diagnóz). ZÁVĚR: Byl zjištěn více jak dvojnásobný nárůst prevalence závislosti na alkoholu u seniorů odeslaných k hospitalizaci na gerontopsychiatrické lůžko Psychiatrické léčebny v Kroměříži mezi lety 2001 a 2011.
Keywords: hospitalizovaní pacienti; záznamy jako téma; Geriatric Psychiatry; senioři nad 80 let; alkoholismus; Alcoholism; Humans; lidé; Prevalence; Statistics as Topic; prevalence; Aged, 80 and over; Female; Male; Inpatients; Hospitals, Psychiatric; elektronické zdravotní záznamy; Electronic Health Records; mužské pohlaví; Aged; Records; zdravotní záznamy osobní; ženské pohlaví; geriatrická psychiatrie; Health Records, Personal; statistika jako téma; ústavy pro duševně nemocné; senioři