Klíšťová meningoencefalitida - Kleinerová, Jana (Medicína pro praxi, 2013)
Klíšťová meningoencefalitida je virové infekční zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému. Klinický obraz onemocnění kolísá od velmi lehké až po nejzávažnější formu a i letální konec. Ve svém článku jsem chtěla upozornit na epidemiologii a klinický průběh onemocnění ve dvou kazuistikách. Dále jsem uvedla možnosti prevence a očkování před nadcházejícím obdobím, kdy se objevuje aktivita klíšťat.
Keywords: ženské pohlaví; Encephalitis, Tick-Borne; Ixodes; Female; lidé středního věku; Meningoencephalitis; Humans; lidé; meningoencefalitida; Middle Aged; Flavivirus; Meningococcal Vaccines; očkování; klíšťová encefalitida; meningokokové vakcíny; klíště