Emoční reakce vyvolaná textovými zdravotními varováními na obalech tabákových výrobků u dětí staršího školního věku a adolescentů - Světlák, Miroslav; Hodoval, Radek; Damborská, Alena; Pilát, Milan; Roman, Robert; Černík, Michal; Obereignerů, Radko; Bob, Petr (Československá pediatrie, 2013)
Úvod: Textová zdravotní varování na obalech tabákových výrobků představují jednu z nejefektivnějších metod, jak informovat populaci o zdravotních důsledcích kouření. Cílem studie bylo hodnotit emoční dopad textových varování na cigaretových krabičkách používaných v ČR u vybraného vzorku dětí 6.–9. tříd. Metodika: Emoční dopad textových varování byl hodnocen pomocí metody Self-Assessment Manikin (SAM). Výběrový soubor sestával z 328 dětí (182 chlapců, průměrný věk 13,02 ? 1,46 roků a 146 dívek; průměrný věk 12,95 ? 1,48 roků); bylo identifikováno 58 současných kuřáků. Každé dítě vyplnilo dotazník, který obsahoval 24 textových varování a 24 neutrálních vět, které s tematikou kouření nesouvisejí. Výsledky: U většiny dětí vyvolala textová varování na cigaretách negativní valenci (2,58 ? 1,53) a zvýšenou úroveň arousalu (5,52 ? 1,87). Ukázalo se dále, že tato varování hodnotí kuřáci jako méně negativní ve srovnání s nekuřáky (kuřáci 3,40 ? 1,84; nekuřáci 2,88 ? 1,44; p <0,02), neliší se však mezi sebou v míře arousalu. Korelační analýza doložila existenci nenáhodného vztahu mezi arousalem a valencí (kuřáci: r = -0,50; nekuřáci r = -0,34; p <0,01). U kuřáků byl nenáhodný vztah také objeven mezi mírou závislosti na nikotinu a mírou arousalu, vyvolaného textovými varováními (r = 0,31; p <0,02). Statistická analýza dále doložila, že dívky hodnotí varovné nápisy jako více negativní (nižší valence) než chlapci (p <0,01). Míra arousalu se však mezi pohlavími nelišila. Závěr: Výsledky naší práce dokládají, že stávající textová varování na cigaretových krabičkách jsou dětmi a adolescenty hodnocena jako zneklidňující a velmi negativní, tudíž by se mohla významně podílet jak na primární, tak i na sekundární prevenci kouření. Přesto je však nutné, aby budoucí textová varování vyvolávala maximální negativní valenci a arousal a byla lépe cílená na specifické motivy a potřeby dětí.
Keywords: emoce; Smoking Cessation; primární prevence; Adolescent; Child; statistika jako téma; Emotions; dítě; průzkumy a dotazníky; Smoking; mladiství; Primary Prevention; zákonodárství jako téma; Legislation as Topic; lidé; Humans; odvykání kouření; inzerce jako téma; Advertising; Surveys and Questionnaires; Statistics as Topic; kouření