Endokrinní orbitopatie z pohledu oftalmologa - Karhanová, Marta; Kalitová, Jana (Medicína pro praxi, 2013)
Endokrinní orbitopatie je chronické oční onemocnění s prokázanou vazbou na tyroidální autoimunitu. Nejčastěji se s ní setkáváme u pacientů s Graves-Basedowovou chorobou. Může se ale vyskytnout i u pacientů s autoimunitní tyreoiditidou. Toto onemocnění postihuje všechny struktury očnice – okohybné svaly, tukovou a pojivovou tkáň orbity, orbitální septum i slznou žlázu. Oční příznaky, které bývají často různorodé, mohou být první známkou onemocnění štítné žlázy. V těchto případech je dobrá znalost projevů endokrinní orbitopatie nezbytná pro stanovení správné diagnózy. Pouze včasně nasazená terapie může zabránit vážným následkům tohoto onemocnění.
Keywords: autoimunitní tyreoiditida; Thyroid Diseases; Graves Disease; Orbital Diseases; diferenciální diagnóza; Gravesova nemoc; Humans; nemoci zrakového nervu; nemoci štítné žlázy; rizikové faktory; exoftalmus; Diplopia; Diagnosis, Differential; lidé; nemoci orbity; poruchy hybnosti oka; diplopie; Thyroiditis, Autoimmune; Ocular Motility Disorders; Eye Manifestations; oční symptomy; Exophthalmos; Risk Factors; Optic Nerve Diseases