Sexuologické problémy u dětí - Spilková, Jana (Pediatrie pro praxi, 2013)
V průběhu dětství a dospívání dochází v sexualitě ke změnám, které jsou charakteristické pro určité vývojové stupně. Sexuální vývoj je velmi složitý a komplexní proces, ve kterém se vytváří základní komponenty lidského sexuálního chování. Příčiny sexuálně nevhodného chování jsou různorodé, roli zde hraje i komorbidita: ADHD, pervazivní vývojové poruchy, mentální retardace, poruchy chování, úzkostné poruchy, ale i možný vývoj k parafilii. Při vyšetření často zjišťujeme psychosexuální nezralost. Pro péči o tyto děti je třeba komplexní přístup, dlouhodobé sledování, uplatňuje se zde psychoterapie – zejména motivační a rodinná – i léčba farmakologická.
Keywords: Gender Identity; genderová identita; sexuální chování; Child Abuse, Sexual; Masturbation; Humans; homosexualita; chování mladistvých; Homosexuality; Paraphilic Disorders; role; Risk Factors; Role; mužské pohlaví; sexuální zneužívání dítěte; masturbace; Adolescent; rizikové faktory; parafilie; ženské pohlaví; lidé; mladiství; Sexual Behavior; dítě; Child; Male; Adolescent Behavior; Female