Dětské otravy léky - Rakovcová, Hana (Pediatrie pro praxi, 2013)
Lékové intoxikace jsou nejčastějším důvodem konzultací Toxikologického informačního střediska (TIS) u dětí i dospělých. Obvyklou příčinou lékových otrav dětí do 5 let jsou náhody a léčebné omyly. U adolescentů jde především o suicidální pokusy převážně děvčat. Těžké otravy kojenců, batolat a předškoláků jsou výjimečné. V řadě situací není nutná po konzultaci s TIS návštěva lékaře. Po expozici toxickým dávkám léků se uplatňují kroky primární eliminace (před vstřebáním léku), symptomatická terapie, ojediněle antidota a výjimečně sekundární eliminační metody (po vstřebání léků do oběhu a tkání). V rámci prevence dětských intoxikací léky je důležitá osvětová činnost zdravotníků, neboť dětským lékovým intoxikacím lze téměř vždy předcházet, v naprosté většině jsou zbytečné.
Keywords: léčebná irigace; toxikologická centra; antidota; emulze; konzultace na dálku; dítě; fluorid sodný; Prescription Drug Misuse; primární prevence; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; urgentní zdravotnické služby; lipidy; Primary Prevention; Charcoal; lidé; gastrointestinální trakt; Sodium Fluoride; Therapeutic Irrigation; Emergency Medical Services; Antidotes; Pharmaceutical Preparations; Lipids; Drug Prescriptions; otrava; léčivé přípravky; ambroxol; Gastric Lavage; Vomiting; Poisoning; dřevěné a živočišné uhlí; zvracení; nežádoucí účinky léčiv; Ambroxol; sekundární prevence; Secondary Prevention; Poison Control Centers; Remote Consultation; zneužívání léků na předpis; Emulsions; Child; otrava léky; lékové předpisy; Gastrointestinal Tract; žaludeční výplach; Humans