Farmaceutická péče u pacientů s depresivní poruchou - Maříková, Martina (Praktické lékárenství, 2013)
Deprese je jedním z nejčastěji se vyskytujících onemocnění v dospělé populaci a zároveň patří mezi nejčastěji vyskytující se duševní poruchy, významně zvyšující morbiditu a mortalitu. Základem léčby depresivních poruch jsou antidepresiva. Znalost farmakologického působení léčiv, sledování nežádoucích účinků použitých léčiv a znalost lékových interakcí zvyšuje účinnost a bezpečnost terapie. Farmaceut hraje důležitou roli v rozpoznání příznaků nemoci a může včas nasměrovat pacienta k lékaři. U pacientů již léčených může farmaceut vhodnou edukací zlepšit adherenci pacienta k léčbě.
Keywords: deprese; augmentace; Antidepressive Agents; antidepresiva; vzdělávání pacientů jako téma; depresivní poruchy; lidé; Drug Interactions; lékové interakce; Patient Education as Topic; Humans; Depression; Depressive Disorder