Alkoholová choroba pečene - Szántová, Mária (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2013)
Alkoholová choroba pečene je najčastejším ochorením pečene. Alkohol je po tabaku a hypertenzii na 3. mieste v rebríčku rizikových faktorov v Európe. Podľa EASL odporúčaní neexistuje bezpečná denná dávka alkoholu. Už denná konzumácia 25 g alkoholu zvyšuje riziko vzniku cirhózy. Pre určenie alkoholovej závislosti sú podstatné dotazníkové metódy. O zvýšenej konzumácii alkoholu svedčia zvýšené hodnoty GMT, MCV, IgA, bezsacharidového transferínu a pomer AST/ALT > 2. Základom liečby je dosiahnutie abstinencie s pomocou psychiatra, psychológa a okolia. Všetky ostatné postupy sú podporné. Z prognostických markerov je užitočný Maddreyho index alebo Glasgow skóre na voľbu kortikoidnej liečby, príp. pentoxifylínu pri alkoholovej hepatitíde. Transplantácia pečene je poslednou možnosťou, ktorá prichádza do úvahy až po 6-mesačnej abstinencii s predpokladom jej dlhodobého udržania. Pri odstránení abúzu je prognóza priaznivá.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Surveys and Questionnaires; alkoholové poškození jater; rizikové faktory; Humans; lidé; Risk Factors; Prognosis; prognóza; alkoholické nemoci jater; Liver Diseases, Alcoholic