Problematika zranění pohybového aparátu u golfistů - Lagatorová, Sendi; Pánek, David; Pavlů, Dagmar (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2013)
Jedná se rešeršní práci, která se zabývá problematikou výskytu zdravotních obtíží v oblasti pohybového aparátu u profesionálních a amatérských golfistů. Mezi oběma skupinami byly zjištěny výrazné rozdíly, které se týkají jak mechanismu, tak i lokalizace poranění. Kromě nejčastějších obtíží v oblasti bederní páteře se objevují u golfistů další zdravotní problémy, které zahrnují postižení oblasti ramenních pletenců, lokte, zápěstí a ruky, kompresivní zlomeniny obratlů a únavové zlomeniny žeber. Nejdůležitějším preventivním opatřením proti vzniku zranění je nácvik správné techniky golfového švihu a dostatečná příprava před tréninkem a samotnou hrou.
Keywords: Musculoskeletal System; dospělí; biomechanika golfového švihu; golf; Adult; mladý dospělý; Adolescent; lidé; poranění zápěstí; Back Pain; Wrist Injuries; Rib Fractures; Joint Diseases; Aged, 80 and over; nemoci kloubů; muskuloskeletální systém; biomechanika; loketní kloub; bolesti zad; Aged; Young Adult; Athletic Injuries; fraktury žeber; sportovní úrazy; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; Elbow Joint; Middle Aged; mladiství; Biomechanical Phenomena; Golf; Humans