Využití tance v rehabilitační léčbě pacientů s Parkinsonovou nemocí - Pánek, David; Tupá, V; Pavlů, Dagmar; Čemusová, Jitka (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2013)
Jedná se o rešeršní práci, která se zabývá problematikou možného vlivu taneční terapie u pacientů trpících Parkinsonovou nemocí. Z množství klasických tanců dominuje ve zpracovaných studiích argentinské tango, které podle autorů studií nejlépe ovlivňuje motorické chování u pacientů s Parkinsonovou nemocí. Získané výsledky byly roztříděny do 4 skupin dle charakteru studie: původní experimentální práce, rešeršní práce, komparativní studie a nekontrolované studie. Pozitivní vliv hudby a taneční terapie byly patrné ve většině prací, které následně tento způsob podpůrné rehabilitační léčby doporučují.
Keywords: dospělí; lidé středního věku; lidé; Parkinson Disease; senioři; Parkinsonova nemoc; Aged; Middle Aged; Dancing; Adult; tanec; Rehabilitation; rehabilitace; Humans