Redukce artefaktů podmíněných pohybem pacienta na CBCT vyšetření - Hanzelka, Tomáš; Kučera, Josef; Šedý, Jiří; Beneš, Jiří; Foltán, René (LKS, 2013)
Role cone-beam CT (CBCT) v zobrazovacích metodách ústní a maxilofaciální oblasti je dobře známá. Jedním z hlavních problémů, které zbývá vyřešit, je nechtěný pohyb pacienta během skenování. V první části sdělení je nastíněna problematika vlivu pohybu pacienta na kvalitu obrazu. V druhé části předkládáme původní řešení, jak pohyb pacienta sledovat a jak následně eliminovat jeho negativní vliv na rozlišení CBCT skenu.
Keywords: Artifacts; Imaging, Three-Dimensional; Mouth Diseases; zobrazování trojrozměrné; lidé; počítačová tomografie s kuželovým svazkem; Radiographic Image Interpretation, Computer-Assisted; Movement; Cone-Beam Computed Tomography; rentgenový obraz - interpretace počítačová; Humans; pohyb; artefakty; nemoci úst