Oboustranná neuroretinitis jako projev nemoci kočičího škrábnutí u devítiletého chlapce - Petrušková, Denisa; Pochop, Pavel; Kodetová, Marie; Obermannová, Barbora; Dotřelová, Dagmar (Česká a slovenská oftalmologie, 2013)
Cíl: 1. Upozornit na méně známou klinickou jednotku neuroretinitis a potřebu odlišit toto onemocnění od jiných retinálních onemocnění, které může imitovat. 2. Seznámit se s očními projevy nemoci kočičího škrábnutí. Materiál a metodika: Kazuistika. Autoři prezentují klinický průběh onemocnění u devítiletého chlapce, který byl odeslán na naši kliniku pro nebolestivý pokles korigované zrakové ostrosti pravého oka (6/18) i levého oka (6/9). Vyšetření očního pozadí prokázalo oboustrannou hvězdicovou makulopatii. Pacient uvedl kontakt s kočkou. Sérologické vyšetření potvrdilo přítomnost IgG protilátek proti Bartonelle henselae (1 : 64). Po přeléčení chlapce celkově podanými antibiotiky, bakteriostatickými proti Bartonelle henselae, se do dvou měsíců od počátečních symptomů normalizoval anatomický a funkční nález. Výsledky: V diferenciální diagnóze bylo nutné vyloučit neinfekční příčiny neuroretinitis. Na základě pozitivní epidemiologické anamnézy, přítomnosti oboustranné neuroretinitis, zvýšeného titru IgG protilátek proti Bartonelle henselae a ústupu oboustranného onemocnění po cílené antibiotické léčbě byla stanovena konečná diagnóza Závěr: Neuroretinitis je nejčastějším očním projevem nemoci kočičího škrábnutí. Znalost diferenciální diagnózy neuroretinitid je zásadní pro včasné zahájení kauzální léčby.
Keywords: Animals; imunitní systém; klinický obraz nemoci; diferenciální diagnóza; nemoci retiny; Disease Attributes; dítě; Clarithromycin; Immune System; poruchy zraku; lidé; Anti-Bacterial Agents; retinitida; Cat-Scratch Disease; Bacteremia; Cat Diseases; Diagnosis, Differential; bakteriemie; Cats; klarithromycin; nemoc kočičího škrábnutí, oboustranná hvězdicová makulopatie, neuroretinitis, chlapec; uveitida; Vision Disorders; Male; Uveitis; nemoc z kočičího škrábnutí; Child; Retinal Diseases; nemoci koček; zvířata; mužské pohlaví; antibakteriální látky; Retinitis; kočky; Humans