Extension of orofacial cleft size and gestational bleeding in early pregnancy - Peterka, Miroslav; Hrudka, J; Tvrdek, Miroslav; Velemínská, Jana; Panczak, Aleš; Borský, Jiří; Likovský, Zbyněk; Peterková, Renata (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2012)
Cíl. Oronazální dutina se u člověka vyvíjí během 30.–60. dne embryonálního vývoje. V tomto období existují tři kritické periody, ve kterých tento proces může být narušen a důsledkem je vznik určitého druhu rozštěpu: rozštěp rtu (CL), rozštěp patra (CP) nebo nejtěžší postižení – celkový rozštěp (CLP). Posuzovali jsme, zda časné gestační krvácení může způsobovat nespecifické zhoršení stavu embrya, jehož důsledkem je vznik obličejového rozštěpu od rozštěpu rtu nebo patra až po nejzávažnější celkový rozštěp. Metodika. U skupiny dětských pacientů s orofaciálními rozštěpy bylo spektrum rozštěpů porovnáváno s gestačním krvácením v prvním trimestru udávaném matkou. Získaná data byla rovněž vztažena k pohlaví pacienta, dědičným faktorům a případným dalším malformacím. Výsledky. Ve skupině 2 524 matek, kterým se v České republice narodilo dítě s obličejovým rozštěpem v letech 1983–2009, mělo 253 (10 %) časné gestační krvácení. Ve skupině postižených dětí se u 497 (19,7 %) vyskytoval orofaciální rozštěp mezi příbuznými a 297 (11,8 %) bylo postiženo další vrozenou vadou. Ve skupině krvácejících matek při srovnání s matkami, které nekrvácely, byl výrazně vyšší počet dětí s CLP (p < 0,01) na úkor dětí s CP, jejichž počet se výrazně snížil (p < 0,01). Ve skupině dětí, kde se vyskytovaly rozštěpy mezi příbuznými, jsme nenalezli signifikantní rozdíly ve vztahu ke krvácení. Časné gestační krvácení bylo častější u matek dětí s dalšími malformacemi, ale tento rozdíl nebyl signifikantní (p = 0,112). Závěr. Předokládáme, že rozsah a tedy závažnost orofaciálního rozštěpu se může zvyšovat na základě hypoxie v důsledku gestačního krvácení.
Keywords: ženské pohlaví; rozštěp patra; Female; těhotenství; rozštěp rtu; Cleft Lip; kardiovaskulární komplikace v těhotenství; Pregnancy Trimester, First; Risk Factors; Humans; lidé; první trimestr těhotenství; Pregnancy; Pregnancy Complications, Cardiovascular; Male; mužské pohlaví; rizikové faktory; Cleft Palate