Trendy vývoje kontaktní přecitlivělosti na vybrané pomocné látky farmaceutických a kosmetických přípravků v České republice - Dastychová, Eliška; Dobešová, Jitka; Horažďovský, Jiří; Hromádková, Radana; Janatová, Hana; Karlová, Iva; Keznikl, František; Košťálová, Dagmar; Kulíková, Zuzana; Machovcová, Alena; Makhoul, Michael; Nečas, Miroslav; et al. (Československá dermatologie, 2013)
V České republice monitorujeme trendy vývoje kontaktní přecitlivělosti na vybrané pomocné látky přípravků farmaceutických a kosmetických u ekzematiků v rámci Sekce dermatoalergologické ČDS ČLS JEP. Kontaktní přecitlivělost na ty pomocné látky, které jsou součástí evropské standardní sady, tj. parabeny, Quaternium-15, Kathon CG, alcoholes adipis lanae, monitorujeme od roku 1995; přecitlivělost na bronopol, imidazolidinylureu, diazolidinylureu, DMDM-hydantoin, chloracetamid, dibromdikyanobutan/fenoxyetanol a kokamidopropylbetain monitorujeme od roku 2005. V roce 2011 činila frekvence senzibilizace u ekzematiků (n = 2944) na Kathon CG 4,1 %, na kokamidopropylbetain 1,8 %, alcoholes adipis lanae 1,4 %, dibromdikyanobutan/fenoxyetanol 1,1 %, parabeny 0,9 %, chloracetamid 0,8 %, Quaternium-15 0,7 %, bronopol a diazolidinylureu 0,6 %, DMDM-hydantoin 0,5 % a imidazolidinylureu 0,4 %. Je pozorován vzestup kontaktní přecitlivělosti na Kathon CG (v roce 2001 1,5 %) a pokles senzibilizace na alcoholes adipis lanae (v roce 2003 3,8 %).
Keywords: acetamidy; konzervanty; Antioxidants; Propylene Glycols; močovina; imidazolidinylurea; diazolidinylurea; Thiazoles; Allergens; bronopol; thiazoly; emulgátory; Morbidity; lidé; pomocné látky; Methenamine; Parabens; metyldibromoglutaronitril; Dermatitis, Contact; konzervační prostředky farmaceutické; Acetamides; kontaktní senzibilizace; Quaternium-15; propylenglykoly; chloracetamid; Czech Republic; Hydantoins; antioxidancia; kontaktní dermatitida; methenamin; Cosmetics; farmaceutické pomocné látky; hydantoiny; Česká republika; alergeny; Excipients; Pharmaceutic Aids; Emulsifying Agents; DMDM-hydantoin; kontaktní ekzém; Preservatives, Pharmaceutical; kosmetické přípravky; morbidita; Urea; parabeny; Humans