Soubor jednoznačně pojmenovatelných obrázků k hodnocení a léčbě jazykových a kognitivních deficitů - Bartoš, Aleš; Čermáková, Pavla; Orlíková, Hana; Al-Hajjar, Michal; Řípová, Daniela (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Cíl: Obrázky jsou vhodným nástrojem pro kognitivní testování, trénování paměti a logopedickou praxi. Avšak obrázky pojmenovatelné více výrazy mohou způsobovat interpretační potíže. Správné pojmenování závisí na lingvistických charakteristikách daného jazyka (např. frekvence a délka slov, slovní druh), vhodném vystižení objektu kresbou, věku a diagnóze osoby a dalších faktorech. Proto jsme se rozhodli vytvořit seznam obrázků, nakreslit je a nakonec z nich vybrat ty, které budou jednoslovně a jednoznačně česky pojmenovatelné zdravými seniory. Obrázky mohou být různě náročné na pojmenování pacienty s Alzheimerovou nemocí. Dalším cílem bylo tedy roztřídit je podle obtížnosti pojmenování těmito pacienty. Soubor a metodika: Různé skupiny zdravých seniorů opakovaně pojmenovávaly dvourozměrné perokresby s černými konturami objektů z 10 sémantických kategorií (zvířata, pracovní nástroje, oblečení, ovoce, zelenina, části těla, rostliny, dopravní prostředky, jídlo, hudební nástroje). Obrázky jsme postupně překreslovali a obměňovali v osmi různých sadách. Poslední prověření kvality 70 obrázků ze sedmé sady probíhalo se 76 zdravými seniory (věk 78 ? 7 let) a u 57 pacientů s Alzheimerovou nemocí (věk 81 ? 5 let; MMSE 22 ? 5 bodů). Výsledky: V definitivní osmé sadě zůstalo 66 obrázků v různých sémantických kategoriích a s vyšší než 90% shodou pojmenování zdravými seniory. Podle rozdílu úspěšnosti pojmenování obrázků mezi zdravými seniory a pacienty s Alzheimerovou nemocí jsme rozdělili obrázky do tří kategorií obtížnosti pojmenování: těžké (n = 13), středně těžké (n = 14) a lehké (n = 40). Pacienti s AN měli největší potíže pojmenovat obrázky znázorňující hrocha, preclík a mrože. Závěr: Pro více účelů jsou připraveny různě náročné obrázky v několika sémantických kategoriích, jejichž pojmenování v češtině je jednoslovné a s vysokou mírou shody pojmenování.
Keywords: Dementia; diferenciální sémantika; Memory Disorders; Cognitive Dysfunction; Neuropsychological Tests; kognitivní poruchy; Semantics; Language Tests; demence; Concept Formation; neuropsychologické testy; Language Disorders; lidé; poruchy paměti; studie případů a kontrol; Aged, 80 and over; logopedie; Cognition Disorders; jazykové poruchy; Visual Perception; kognice; zraková percepce; Case-Control Studies; Aged; Alzheimer Disease; kognitivní dysfunkce; Cognition; Alzheimerova nemoc; vytváření pojmu; jazykové testy; senioři nad 80 let; senioři; pojmenování; mírná kognitivní porucha; trénování paměti; sémantika; obrázky; Humans