Germinom thalamu u dítěte s projevy předčasné pseudopuberty – kazuistika - Pavelka, Zdeněk; Magnová, Olga; Křen, Leoš; Svoboda, Tomáš; Brichtová, Eva; Štěrba, Jaroslav (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2013)
Prezentujeme kazuistiku šestiletého chlapce s germinomem v neobvyklé lokalizaci thalamu, který se klinicky manifestoval předčasnou pseudopubertou na podkladě ektopické sekrece humánního choriogonadotropinu (hCG). Nádor byl potvrzen ze stereotaktické biopsie, následná chemoterapie a radioterapie vedla ke kompletní remisi. Je diskutováno o mechanizmu vzniku předčasné pseudopuberty, klinických i léčebných aspektech germinomů mozku u dětí.
Keywords: Magnetic Resonance Imaging; Germinoma; dítě; histiocytóza z Langerhansových buněk; Puberty, Precocious; germinom; biopsie; testosteron; nádory mozku; lidé; pseudopuberta; magnetická rezonanční tomografie; bazální ganglia; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; cyproteronacetát; nemoci bazálních ganglií; Radiotherapy, Conformal; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Male; Biopsy; konformní radioterapie; choriogonadotropin; Chorionic Gonadotropin; předčasná puberta; Brain Neoplasms; Basal Ganglia; Child; Testosterone; mužské pohlaví; Histiocytosis, Langerhans-Cell; Cyproterone Acetate; Basal Ganglia Diseases; Humans