Fokální dystonie u profesionálních hudebníků - Pavel, Josef (Pracovní lékařství, 2013)
Autor přináší informaci o fokálních dystoniích se zaměřením na toto onemocnění u výkonných hudebníků. Zabývá se fokální dysfonií z hlediska etiologie, patofyziologie, klinického obrazu a možností léčby. Uvádí kazuistiku typického případu onemocnění periorální fokální dystonií u vojenského hudebníka – hráče na tubu – klinický průběh onemocnění, léčba, posudková problematika vzhledem k profesionalitě onemocnění a perspektiva dalšího profesního uplatnění.
Keywords: výsledek terapie; Dystonic Disorders; botulotoxiny typu A; Male; profesionální spasmy; embouchure dystonia; Occupational Diseases; hudba; nemoci z povolání; Adult; Diagnosis, Differential; dystonické poruchy; dospělí; nátisková dystonie; mužské pohlaví; Treatment Outcome; Botulinum Toxins, Type A; Music; lidé; periorální fokální dystonie; Humans; diferenciální diagnóza; fokální dystonie