Vývoj případu plicní aluminózy - Smolková, Petra; Nakládalová, Marie; Tichý, Tomáš; Hampalová, Marie; Kolek, Vítězslav; Adámková, Libuše (Pracovní lékařství, 2013)
Autoři referují o případu profesionálního postižení plic způsobeného expozicí prachu s obsahem hliníku, kde prvním zjišťovaným objektivním patologickým nálezem byl obraz disperzní mikronodulace na RTG plic. Finální diagnóza – aluminóza plic – byla stanovena až po třech letech postupným vylučováním jiných intersticiálních plicních onemocnění, rozhodující diagnostický význam potom mělo histologické vyšetření s prvkovou analýzou tkáně. Pozitivní pracovní anamnéza byla ověřena hygienickým šetřením, onemocnění bylo uznáno jako nemoc z povolání.
Keywords: dospělí; plíce; prach; pracovní expozice; Aluminum; nemoci z povolání; Humans; diferenciální diagnóza; Occupational Exposure; profesionální expozice; mužské pohlaví; Pulmonary Fibrosis; Adult; Dust; Lung; Diagnosis, Differential; hliník; Pneumoconiosis; plicní aluminóza; lidé; pneumokonióza; plicní fibróza; Occupational Diseases; pulmonary aluminosis; Male