Účinky GLP-1 (glucagon-like peptide 1) na játra - Fontana, Josef; Červinková, Zuzana; Anděl, Michal (Vnitřní lékařství, 2013)
Problematika vztahu glucagon‑like peptide 1 (GLP‑1) k jaterním buňkám je velmi intenzivně studována. V rámci metabolizmu sacharidů stimuluje GLP‑1 tvorbu glykogenu a snižuje novotvorbu glukózy – působí tedy podobně jako inzulin. V oblasti metabolizmu lipidů se popisuje posílení oxidace mastných kyselin a odsunu lipidů z hepatocytů při souběžném snížení de novo lipogeneze – účinky více připomínající vliv glukagonu. Některé práce naznačují příznivý vliv GLP‑1 na oxidační stres, stres endoplazmatického retikula, produkci zánětlivých mediátorů či na dysfunkci biliární sekrece. Dosavadní výsledky napovídají, že léčiva ovlivňující inkretinový systém by v budoucnu mohla být využita v léčbě některých jaterních onemocnění, jako jsou např. NAFLD či NASH. V následujícím přehledu zmíníme dosud známé účinky GLP‑1 na jaterní funkce a jaterní metabolizmus a poukážeme na jeho možné budoucí terapeutické využití při léčbě jaterních onemocnění.
Keywords: Carbohydrate Metabolism; Liver; jaterní steatóza; Incretins; metabolismus lipidů; lidé; metabolismus sacharidů; Glucagon-Like Peptide 1; Lipid Metabolism; non-alcoholic fatty liver disease; metabolizmus lipidů; glukagonu podobný peptid 1; játra; Humans; Fatty Liver; metabolizmus sacharidů; ztučnělá játra; inkretiny