Vliv jaterní cirhózy na farmakokinetiku a farmakodynamiku léčiv - Perlík, František (Vnitřní lékařství, 2013)
Metabolické funkce jater se významně podílejí na celkové clearance řady léčiv. U jaterní cirhózy se na snížené eliminaci léčiv uplatňují průtok krve játry, funkce hepatocytů a množství jaterní tkáně. Farmakokinetické a farmakodynamické změny závisejí na charakteru a stupni jaterního poškození a na vlastnostech podaného léčiva. Hepatocyty mají různou extrakční schopnost ve vztahu k jednotlivým léčivům. Mezi léčiva s vysokou jaterní extrakcí patří např. anodyna, propranolol, metoprolol, verapamil a lidokain. Tato léčiva výrazně závisejí na prvním průchodu játry. Při intrahepatálním a extrahepatálním zkratování krve se podstatně zvyšuje jejich biologická dostupnost a snižuje se clearance. Snížení jaterní clerance u léčiv s nízkým extrakčním koeficientem, např. chlordiazepoxidu, diazepamu nebo furosemidu, je dáno omezením vlastní funkční kapacity eliminovat léčivo. Predikce jaterní metabolické poruchy na základě běžného biochemického vyšetření enzymových aktivit není postačující. U pokročilé jaterní cirhózy mají zvýšené riziko léčiva s malou terapeutickou šíří. Vždy je potřebné zvážit, zda je farmakoterapie nutná, používat malé dávky a pečlivě sledovat nemocného.
Keywords: léčivé přípravky; Liver; farmakodynamika; jaterní cirhóza; clearance léčiv; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; úprava dávkování; Dose-Response Relationship, Drug; Pharmacokinetics; Pharmaceutical Preparations; Metabolic Clearance Rate; játra; farmakokinetika; Liver Cirrhosis; metabolická clearance; Humans