Akutní pankreatitida – novinky v léčbě - Špičák, Julius (Vnitřní lékařství, 2013)
Akutní pankreatitida zůstává potenciálně velmi závažným onemocněním. Těžká pankreatitida (do 20 %) je podle nových klasifikačních schémat podmíněna strukturálními změnami a orgánovým selháním. Prvním kritickým momentem je rychlý vznik pankreatické nekrózy, druhým její obvykle opožděná infekce. Pankreatitida se dále může komplikovat nejčastěji jinými infekčními komplikacemi, krvácením, kompartment syndromem a dekompenzací komorbidit. V časné fázi je nejdůležitějším opatřením aktivní expanze krevního volumu a léčba orgánové dysfunkce. Paušální antibiotická profylaxe byla odmítnuta a je indikována pouze u známek přetrvávajícího oběhového selhávání a syndromu zánětlivé odpovědi. Variantami antibiotických režimů jsou obvykle ciprofloxacin s metronidazolem, imipenem a meropenem podávané nejméně 10–14 dnů. Poté je třeba profylaxi vyhodnotit a případně v ní i pokračovat změněným režimem. Průběžně se vyhodnocují jak výsledky odběrů, tak zobrazovacích metod a podávání antibiotik se adekvátně upravuje. V případě průkazu infekce se nasazují antibiotika podle obvyklých mikrobiologických parametrů a klinických souvislostí. Případný operační zákrok (nekrektomie) se maximálně oddaluje. Indikací je zhoršení přes intenzivní péči, např. nově vzniklá sepse, bolesti, neschopnost přijímat potravu či komplikace, jako např. krvácení. V poslední době se proti otevřené chirurgické nekrektomii prosazují derivace infikované nekrózy miniinvazivními postupy, jako jsou transkutánní drenáž, laparoskopická videoasistovaná nekrektomie a endoskopická transgastrická nekrektomie. Metody lze kombinovat. Mortalita i morbidita miniinvazivních přístupů je ve srovnání významně nižší.
Keywords: multiorgánové selhání; Humans; Antibiotic Prophylaxis; intervence u akutní pankreatitidy; nekróza; bakteriální infekce; Debridement; lidé; miniinvazivní chirurgické výkony; pankreas; časové faktory; Pancreas; antibiotická profylaxe; Surgical Procedures, Operative; stupeň závažnosti nemoci; chirurgie operační; akutní nekrotizující pankreatitida; Multiple Organ Failure; Severity of Illness Index; debridement; drenáž; Pancreatitis, Acute Necrotizing; Bacterial Infections; infekční komplikace; Necrosis; Time Factors; Drainage; Minimally Invasive Surgical Procedures