Trombóza ledvinné a dolní duté žíly u novorozence - možnosti invazivní terapie - Polovinčák, Michal; Černý, Miloš; Bláhová, Květa; Roček, Miloslav (Česká radiologie, 2013)
Trombóza ledvinné žíly je vzácné onemocnění novorozeneckého věku. Jeho incidence je nízká, pohybuje se na úrovni 2,2 na 100 000 živě narozených dětí. Následky onemocnění jsou však časté a dosti závažné. Vzhledem k nízkému výskytu onemocnění nemáme v dostupné literatuře jednoznačná a jednotná terapeutická doporučení opírající se o randomizované studie. V tomto článku autoři předkládají svojí zkušenost s invazivní léčbou tohoto onemocnění u čtyřdenního novorozence.
Keywords: Hypertension; Renal Veins; diuretika; novorozenec; Treatment Outcome; vena cava inferior; Pregnancy in Diabetics; Venous Thrombosis; lidé; flebografie; hypertenze; Diabetes Mellitus, Type 2; Heparin, Low-Molecular-Weight; těhotenství při diabetu; Diuretics; diabetes mellitus 2. typu; Female; nemoci novorozenců; výsledek terapie; Vena Cava, Inferior; těhotenství; ženské pohlaví; Infant, Newborn, Diseases; Humans; Phlebography; žilní trombóza; jednotky intenzivní péče o novorozence; Intensive Care Units, Neonatal; heparin nízkomolekulární; Infant, Newborn; Pregnancy; venae renales