Somatizace a somatoformní poruchy – aktuální pohled* - Večeřová-Procházková, Alena (Revizní a posudkové lékařství, 2013)
Somatizace je mechanismus označující vyjadřování nezpracovaných emočních prožitků prostřednictvím tělesných symptomů bez odpovídajícího organického nálezu a je podkladem pro velkou část duševních poruch označovaných v MKN-10 jako poruchy somatoformní. Tělesné symptomy jsou pro pacienta obtěžující a nejsou pod jeho volní a vědomou kontrolou. Předložená práce podává přehled aktuálních názorů na etiologii somatizace a rovněž souhrn aktuálních poznatků o somatoformních poruchách a jejich komorbiditě a terapii.
Keywords: spokojenost pacientů; Physician-Patient Relations; diferenciální diagnóza; Patients; Patient Satisfaction; atribuce; Drug Therapy; pacienti; lidé; hypochondrická porucha; psychoterapie; farmakoterapie; Diagnosis, Differential; somatoformní poruchy; Somatoform Disorders; latentní deprese; Psychotherapy; Hypochondriasis; deprese; somatizační porucha; hypochondrie; vztahy mezi lékařem a pacientem; Depression; Humans