Peritoneální dialýza Jak optimalizovat léčebný postup? - Paříková, Alena (Postgraduální medicína, 2013)
Peritoneální dialýza je dlouhodobě zavedenou metodou léčby pro pacienty v terminálním stadiu chronického onemocnění ledvin. Léčba peritoneální dialýzou je spojena s výsledky srovnatelnými s hemodialýzou, přinejmenším ve střednědobém horizontu trvání léčby. Cílem klinické péče o pacienty s peritoneální dialýzou by mělo být poskytnutí adekvátní dialýzy. Současná definice adekvátnosti zahrnuje nejen dosažení cílové clearance solutů, ale rovněž zohledňuje stav hydratace a nutriční status pacienta. Clearance, hydratace a nutrice jsou ovlivněny reziduální renální funkcí, jejímuž udržení by měla být věnována pozornost. Další komplexní péče o pacienty s peritoneální dialýzou zahrnuje redukci kardiovaskulárního rizika, udržení funkčního přístupu a v neposlední řadě ovlivnění metabolických faktorů alterovaných glukózovou zátěží při dlouhodobé expozici glukózovým dialyzačním roztokům.
Keywords: Case Management; peritoneální dialýza; koordinovaný terapeutický postup; Metabolic Clearance Rate; lidé; adekvátnost; vodní bilance; Water-Electrolyte Balance; Humans; clearance nízkomolekulárních látek; vodní a elektrolytová rovnováha; metabolická clearance; Peritoneal Dialysis; reziduální renální funkce