Study of local anaesthetics. Part 201, Determination of the critical micellar concentration of pentacaine hydrochloride from the measurements of UV absorption of pyrene in methanol solutions - Gališinová, Jana; Andriamainty, Fils; Malík, Ivan; Čižmárik, Jozef; Sichrovská, Ľubica (Česká a slovenská farmacie, 2013)
Proces tvorby miciel lokálneho anestetika pentakaínium-chloridu (K 1902) v dvoch rôznych koncentráciách metanolu sa študoval pomocou merania absorbancie pyrénu v roztoku surfaktantu v UV-VIS oblasti spektra. Závislosť absorbancie všetkých hlavných píkov pyrénu od koncentrácie surfaktantu má charakteristický sigmoidálny priebeh. Hodnoty cmc študovaných systémov sa získali fitovaním Sigmoidálnou-Boltzmannovou funkciou. Študoval sa vplyv metanolu na hodnoty kritickej micelovej koncentrácie. Zistilo sa, že kritická micelová koncentrácia stúpa so vzrastajúcou koncentráciou alkoholu v roztoku.
Keywords: stabilita léku; anestetika lokální; methanol; karbamáty; Mathematical Computing; maximální přípustná koncentrace; Anesthetics, Local; Absorption; matematické výpočty počítačové; Surface-Active Agents; Micelles; Maximum Allowable Concentration; lidé; Pyrenes; Methanol; pyreny; spektrofotometrie ultrafialová; Drug Stability; farmaceutická technologie; absorpce; Carbamates; polycyklické aromatické uhlovodíky; Polycyclic Aromatic Hydrocarbons; Spectrophotometry, Ultraviolet; micely; povrchově aktivní látky; Technology, Pharmaceutical; Humans