Gender differences in alcohol affection on an individual - Komáreková, Ivana; Straka, Ľubomír; Novomeský, František; Hejna, Petr (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2013)
Je známou a medicínsky overenou skutočnosťou, že po vypití rovnakej dávky alkoholu pri rovnakej telesnej hmotnosti sa u žien prejavujú výraznejšie známky alkoholového ovplyvnenia ako u mužov. Najdôležitejšou determinantou tohto javu je habituálny dimorfizmus muža a ženy. Ide najmä o nižšie pomerné zastúpenie telesnej vody v ženskom tele voči tukovému tkanivu, ktorá poskytuje vhodné biofyzikálne prostredie pre distribúciu vstrebaného a fyzikálne rozpusteného alkoholu v organizme. Významnú úlohu zohráva aj nižšia aktivita gastrickej frakcie alkoholdehydrogenázy (ADH) u žien v porovnaní s mužmi, zodpovedná za dosiahnutie vyšších krvných koncentrácii alkoholu (BAC) u žien po vypití ekvivalentného množstva alkoholu oproti mužom. Tento enzým s rozhodujúcou úlohou pre biotransformáciu molekuly alkoholu má nižšiu afinitu k alkoholu z nápojov s 10–40 % vol., a preto je aj následný „first-pass“ metabolizmus nižší a do krvného obehu sa u žien tak dostáva relatívne väčšie množstvo chemicky nezmeneného alkoholu, ktorý sa potom podieľa na samotnom alkoholovom ovplyvnení jedinca. Aktivita tohto enzýmu sa ešte viac znižuje so stúpajúcim vekom subjektu, u mužov dokonca výraznejšie. U jedincov vyššieho veku preto dochádza k zotretiu intersexuálnych rozdielov v BAC, ba až k preklopeniu sa do vyšších hodnôt BAC u mužov v porovnaní so ženami pri požití ekvivalentných množstiev alkoholu. Prekvapivou skutočnosťou je, že alkohol sa pri prechode pečeňou vo „first-pass“ metabolizme u žien metabolizuje rýchlejšie ako u mužov. Podľa niektorých autorov je za to zodpovedný relatívne väčší objem pečeňového tkaniva žien vo vzťahu k čistej tkanivovej hmote. Ak sa však porovnáva metabolizmus muža a ženy s rovnakým pomerom objemu pečeňového tkaniva k čistej tkanivovej hmote tela, ukazuje sa, že metabolická rýchlosť spracovania alkoholu sa u oboch pohlaví vyrovnáva. Bolo preukázané, že alkohol a pohlavné hormóny sa recipročne ovplyvňujú. U žien s rýchlejšou elimináciou alkoholu sa pri testoch preukázali vyššie hladiny pohlavných hormónov ako u mužov. Ženský estrogén potencuje aktivitu hepatálnej frakcie ADH a súčasne mužský dihydrotestosterón prispieva k nižšiemu alkoholovému ovplyvneniu mužov inhibíciou gastrickej ADH. Zdá sa teda, že špecifická konštitúcia ženského organizmu ako aj jedinečná kombinácia pohlavných hormónov sú zodpovedné za rozdielne účinky alkoholu na ľudských jedincov opačného pohlavia.
Keywords: koncentrace alkoholu v krvi; alkoholdehydrogenasa; Male; Organ Size; lidé; Humans; sexuální faktory; ethanol; játra; Sex Factors; Body Water; žaludeční ADH; alkoholismus; tělesná voda; Alcoholism; pití alkoholu; Liver; metabolizmus alkoholu; pohlavní steroidní hormony; Ethanol; mužské pohlaví; Alcohol Dehydrogenase; ženské pohlaví; Female; Alcohol Drinking; pohlavní rozdíly; velikost orgánu; Gonadal Steroid Hormones