De Garengeotova hernie komplikovaná inkarcerací a gangrenózní apendicitidou - Štruncová, Denisa; Meduna, Jaromír; Kostihová, Alice; Neubauer, Jiří (Rozhledy v chirurgii, 2013)
Femorální kýly tvoří pouze 0,7 % všech operovaných kýl, u mužů jsou spíše vzácností. Oproti tomu akutní apendicitida je jednou z nejčastějších chirurgických diagnóz vyžadujících někdy neodkladnou operaci. Autoři v této práci prezentují jeden z raritních případů, kdy obě tyto diagnózy jdou ruku v ruce – De Garengeotovu hernii a apendicitidu. Inkarcerovaná femorální kýla s nálezem akutní apendicitidy je předoperačně stanovena velmi výjimečně. V diagnostice mohou pomoci zobrazovací metody, avšak často konečnou diagnózu a především konečné řešení přináší jen chirurgický zákrok.
Keywords: apendicitida; Appendicitis; Tomography, X-Ray Computed; retrospektivní studie; Humans; diferenciální diagnóza; lidé středního věku; Middle Aged; Appendectomy; příznaky a symptomy; mužské pohlaví; Signs and Symptoms; gangréna; apendektomie; Diagnosis, Differential; Gangrene; Surgical Procedures, Operative; Hernia, Femoral; lidé; počítačová rentgenová tomografie; Retrospective Studies; Male; femorální hernie; chirurgie operační