Terapeutické monitorování klozapinu a olanzapinu - Turjap, Miroslav; Juřica, Jan (Psychiatrie (Praha, Print), 2013)
Terapeutické monitorování léčiv se zabývá stanovováním a následnou farmakokinetickou interpretací koncentrací léčiv v séru či plazme, vždy v kontextu klinických údajů a příslušných dat. Za předpokladu, že existuje vztah mezi plazmatickou koncentrací a efektem léčiva a léčivo vykazuje významnou interindividuální variabilitu plazmatických koncentrací, může terapeutické monitorování pomoci individualizovat farmakoterapii dle potřeb konkrétního jedince. Nezbytností je dobrá znalost farmakologického profilu léčiva, klinického stavu pacienta, léčebného procesu a dobrá komunikace interpretujícího klinického farmaceuta či farmakológa s ošetřujícím lékařem. Tento článek předkládá přehled o biotransformaci, lékových interakcích a vlivu genetického polymorfizmu biotransformačních enzymů na farmakokinetiku klozapinu a olanzapinu. Dále sumarizuje aktuální stav problematiky stanovení hladin pro účely optimalizace terapie, možnosti, limity a aktuální doporučení pro terapeutické monitorování klozapinu a olanzapinu.
Keywords: Clozapine; klinické zkoušky jako téma; Drug Monitoring; Biotransformation; lékové interakce; genetický polymorfizmus; terapeutické monitorování léčiv; odběr vzorku krve; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; Blood Specimen Collection; biotransformace; lidé; Humans; Drug Interactions; monitorování léčiv; Antipsychotic Agents; klozapin; Dose-Response Relationship, Drug; antipsychotika; Clinical Trials as Topic