Objemné pseudoaneuryzma levé srdeční komory diagnostikováno neinvazivní počítačovou tomografií srdce - Vančurová, Markéta; Jakabčin, Jozef; Bednářová, Jana (Intervenční a akutní kardiologie, 2013)
Pseudoaneuryzma levé komory srdeční je relativně vzácnou komplikací infarktu myokardu. Vzhledem k tomu, že riziko ruptury je u pseudoaneuryzmatu mnohonásobně vyšší než u pravé výdutě (aneuryzmatu), je časné odlišení obou stavů zásadní pro rozhodnutí o dalším terapeutickém postupu. Ve sdělení jsou shrnuty znalosti o patogenezi onemocnění se zaměřením na možnosti a nutnost správné a včasné diagnostiky s použitím moderních zobrazovacích metod, zejména počítačové tomografie srdce, ale i magnetické rezonance srdce. V práci je prezentován klinický případ 79leté pacientky s nálezem pseudoaneuryzmatu spodní a zadní stěny levé komory jako pozdní komplikace po proběhlém akutním infarktu myokardu před 8 měsíci.
Keywords: Ventricular Dysfunction, Left; Myocardial Infarction; Humans; lidé; Female; senioři; nepravé aneurysma; Tomography, Emission-Computed; Aneurysm, False; dysfunkce levé srdeční komory; Aged; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; infarkt myokardu; tomografie emisní počítačová