Obezita a zánět - Gräßle, Jürgen; Blüher, Matthias; Chavakis, Triantafyllos (Medicína po promoci, 2013)
Studie z posledních let prokázaly, že v tukové tkáni obézních lidí i zvířat existuje komplexní patogenní mechanismus, který zahrnuje různé typy buněk imunitního systému. Tento mechanismus vyvolává zánět a přímo se podílí na vzniku inzulinové rezistence. Při stratifikaci redukční léčby by mohla být užitečná definice a klinická diagnostika metabolicky zdravé obezity. V praxi je třeba identifikovat obézní jedince, kteří mají velmi nízké riziko metabolických a následných kardiovaskulárních onemocnění. Současně by měli být včas rozpoznáni vysoce rizikoví pacienti s dysfunkcí tukové tkáně, kteří vyžadují intenzivní dietní léčbu, popřípadě farmakoterapii, a v extrémních případech bariatrickou operaci.
Keywords: rizikové faktory; Risk Assessment; Intestinal Mucosa; Obesity; Inflammation; Humans; Risk Factors; komorbidita; lidé; zánět; hodnocení rizik; tuková tkáň; Comorbidity; obezita; Adipose Tissue; Insulin Resistance; střevní sliznice; inzulinová rezistence