Inhibitory protonové pumpy: vedlejší účinky a interakce - Špičák, Julius (Gastroenterologie a hepatologie, 2013)
Hlavními medikamenty v léčbě acidopeptických onemocnění jsou inhibitory protonové pumpy (IPP). Všechny IPP jsou slabé zásady selektivně se metabolizující v kyselém prostředí a blokující funkci aktivní protonové pumpy. IPP poskytují účinnou léčbu u refluxní nemoci jícnu, eradikace Helicobacter pylori, funkční dyspepsie a gastropatie z nesteroidních antirevmatik. IPP se liší ve farmakokinetických charakteristikách, tyto rozdíly však nemusí mít klinicky relevantní důsledky. Účinnost IPP zejména první generace ovlivňuje genetická variabilita enzymu CYP2C19 a je významně nižší u rychlých metabolizátorů. IPP jsou velmi bezpečné a bezprostřední komplikace jsou výjimečné. U helikobakterové infekce vedou k progresi gastritidy. Přes hypergastrinemii nemají IPP maligní potenciál. Jejich dlouhodobé podávání je spojeno s vyšším rizikem fraktur páteře a kyčlí, komunitních pneumonií a klostridiové střevní infekce. Mohou vést ke snížení účinnosti antiagregační léčby s klopidogrelem se zvýšeným rizikem recidivujících kardiovaskulárních příhod. Příbalové letáky jsou vesměs nevhodně konstruovány a chybí v nich často zásadní informace.
Keywords: Randomized Controlled Trials as Topic; nemoci střev; klinické zkoušky jako téma; Helicobacter pylori; Intestinal Diseases; Clinical Trials as Topic; Pneumonia; Pantoprazole; lékové interakce; pneumonie; Drug Interactions; železo; esomeprazol; Lansoprazole; Bacterial Infections; Proton Pump Inhibitors; lidé; Gastritis; Esomeprazole; inhibitory protonové pumpy; Platelet Aggregation Inhibitors; Cytochrome P-450 Enzyme System; gastriny; rabeprazol; Humans; pantoprazol; Gastrins; lanzoprazol; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Iron; Practice Guidelines as Topic; Meta-Analysis as Topic; systém (enzymů) cytochromů P-450; Omeprazole; randomizované kontrolované studie jako téma; inhibitory agregace trombocytů; gastritida; Rabeprazole; omeprazol; metaanalýza jako téma; bakteriální infekce