Vztah valgozity paty, typologie a biomechaniky nohy u dětí - Honzíková, Lucie; Svoboda, Zdeněk; Janura, Miroslav; Rosický, J; Martinásková, E (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2013)
Pro bezpečnou a ekonomicky nenáročnou chůzi je nezbytná správná funkce nohy. Zhodnocení stavu nohy a určení vztahů mezi vybranými mechanickými parametry nohy je proto nutné provádět již od předškolního věku. Mezi základní biomechanické metody, které slouží pro analýzu zatížení nohy, patří využití tlakových koberců. Při hodnocení polohy a zatížení nohy při chůzi musíme vzít v úvahu závislosti mezi jednotlivými segmenty nohy a jejich vztah k dalším segmentům dolní končetiny. Studie se zúčastnilo 44 dětí (průměrný věk 5,15 ? 1,45 roku), u kterých bylo hodnoceno postavení zadonoží vůči bérci a postavení předonoží vůči zadonoží v klidovém stoji a při chůzi. Pro měření zatížení nohy na kontaktu s podložkou byla použita 2m tlaková plošina footscan. U sledované skupiny dětí převažovala statická valgozita paty, dále pak neutrální postavení zadonoží v kombinaci s varózním předonožím. Vychýlení osy nohy mediálně vzhledem ke směru pohybu bylo frekventovanější u dětí se statickou valgozitou paty.
Keywords: pata; valgozita paty; Female; dítě; předškolní dítě; Weight-Bearing; Gait; ženské pohlaví; Foot; zatížení muskuloskeletálního systému; lidé; zadonoží; Heel; předonoží; zatížení nohy; kohortové studie; noha (od hlezna dolů); biomechanika; Cohort Studies; Male; Walking; Child, Preschool; Child; mužské pohlaví; chůze (způsob); chůze; Biomechanical Phenomena; Humans