Warfarinizace po kardioembolické cévní mozkové příhodě - komentovaná kazuistika - Tomek, Aleš; Šarbochová, Ivana; Urbanová, Barbora; Magerová, Hana; Maťoška, Václav (Causa subita, 2013)
Antikoagulační terapie je indikována vzhledem k celkovému stárnutí naší populace, spojenému s nárůstem fibrilace síní a zároveň tedy i kardioembolických ischemických cévních mozkových příhod (CMP), u stále většího množství pacientů. Zároveň je ale warfarin jedním z nejnebezpečnějších léčiv pro svůj nízký terapeutický index, značnou interindividuální variabilitu dávky léku a možné závažné krvácivé komplikace. Díky finanční situaci v našem zdravotnictví zřejmě nedojde k významnějšímu omezení používání warfarinu ani nyní s nástupem nových antikoagulačních léčiv (přímých: inhibitor trombinu - dabigatran, přímé inhibitory aktivovaného faktoru X - rivaroxaban, apixaban).
Keywords: Aged, 80 and over; Embolism; Female; embolie; cévní mozková příhoda; senioři nad 80 let; genotyp; Heparin; Humans; ženské pohlaví; Genotype; lidé; warfarin; heparin; Warfarin; Stroke